Kolacja Degustacyjna: Winnica Domaine Virgile Joly

We wrześniu zapraszamy na pierwszą po wakacjach w Concordia Taste kolację degustacyjną we współpracy z Winnicą Domaine Virgile Joly. Wina, jakie tu powstają w oparciu o biologiczne normy i zasady to wina czyste, o wysokiej jakości i różnych stylach, od codziennych owocowych, do bardziej złożonych, strukturalnych, z potencjałem starzenia. W tej przepełnionej słońcem i sielskim błękitem okolicy, mieszka, pracuje i żyje Magda Bogucka Joly, która będzie Gościem specjalnym podczas kolacji.

Cena kolacji degustacyjnej z pairingiem win: 370 zł / os

MENU:
1. Pierogi z rakami z Jeziorowni | sos beurre blanc | hyćka | kwiat czosnku niedźwiedziego || wino: Joly Blanc 2023
2. Jesiotr | bób | bekon | mięta | kalarepa | sos z raków || wino: Saturne Blanc 2023
Intermezzo : Granita z rabarbaru || wino: Saturne Rose 2023
3. Comber z sarny | jeżyna | dereń || wino: Saturne Rouge 2020
4. Polik wołowy | piklowany ogórek | gorczyca || wino: Virgile Rouge 2020
5. Sernik z koziej rury | rabarbar | modrzew | biała czekolada || wino: Niespodzianka 🙂

MENU WEGE:
1. Gołąbek z kaszą w liściu winogrona || wino: Joly Blanc 2023
2. Tarta z pastą z bobu | piklowane kurki | zioła || wino: Saturne Blanc 2023
Intermezzo : Granita z rabarbaru || wino: Saturne Rose 2023
3. Pieczony pomidor | bakłażan | ser | orzech włoski | bazylia || wino: Saturne Rouge 2020
4. Wędzony burak | marmolada z czerwonej cebuli | sos słonecznikowy || wino: Virgile Rouge 2020
5. Sernik z koziej rury | rabarbar | modrzew | biała czekolada || wino: Niespodzianka 🙂

Zarezerwuj miejsce:

📌CONCORDIA TASTE POZNAŃ

poznan@concordiataste.pl

+48 609 002 964

———————

Historia Winnicy Domaine Virgile Joly

Od dzieciństwa spędzonego w dolinie Rodanu, pomiędzy Awinionem a Vaison-la-Romaine, Virgil ma w genach przywiązanie do ziemi, przekazane przez jego dziadków, plantatorów winorośli u podnóża Mont Ventoux. Po studiach winiarskich w Montpellier i kilku latach doskonalenia swojego doświadczenia jako enolog, w 2000 roku Virgile zdecydował się rozpocząć działalność jako niezależny producent wina w pięknej wiosce Saint-Saturnin-de-Lucian. Wydzierżawił mniej niż 1 ha winorośli i w pierwszym roku wyprodukował 5000 butelek dwóch aktualnie kultowych win apelacji Saint Saturnin: Virgile Rouge i Saturne Rouge.

W tym samym roku Virgile poznał Magdalenę, która została jego żoną i była związana z rozwojem Domaine. Rodzinne dzieło, prowadzone przez dwóch entuzjastów terroiru i różnorodności biologicznej, wymagających w doborze winorośli i odmian winogron, miłośników wyrafinowanego winiarstwa.

W 2001 roku, kiedy ekologiczna uprawa winorośli była w Langwedocji bardzo rzadka, pionierem był Virgile Joly. Rozpoczął działalność jako młody winiarz, przejmując 4 ha starych winorośli i przekształcił swoją posiadłość w rolnictwo ekologiczne. W tym samym roku brytyjski pisarz Patrick Moon postanowił napisać książkę o przygodach nowego organicznego winiarza i historii wina w Langwedocji.

W 2002 roku posiadłość powiększyła się o 3 hektary winorośli, w szczególności poprzez dodanie działek białej odmiany winorośli. Rodzi się pierwszy rocznik Virgile Blanc.
Dziś łączny areał wynosi około 30 hektarów niemal w całości jest certyfikowany organic.

Ambicja Virgile’a? Produkować wysokiej jakości wino, szanując otaczającą przyrodę, ale także i przede wszystkim dzieląc pasję do swojej pracy i swojego terroir.
„Moja praca polega przede wszystkim na służbie naturze i butelkowaniu terroir!

Wybierz lokalizację: